Oversluiten

Oversluiten van de hypotheek houdt in: De rente die je betaald is hoger dan de werkelijke rente van vandaag bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Bijvoorbeeld: Je hebt de hypotheek afgesloten tegen 4%-5% en de huidige rente is 3%. Jij wil die rente ook. Je koopt dan het lopende rentecontract af. Je gaat de rente voor de resterende rentevastperiode nú ineens betalen. De zogenaamde “boeterente”. De hoogte van de boete is oa afhankelijk van de aflossingsvorm en mag inclusief de bijkomende kosten van hypotheekadvies, notaris en wellicht taxatie en NHG onder voorwaarden worden gefinancierd met de nieuwe hypotheek. Je kunt het ook zelf betalen met spaargeld. Zekerheidshalve: Oversluiten kun je ook gewoon bij de huidige geldverstrekker doen! 

Hierbij een aantal opties:

  • Lagere maandlasten (uiteraard)
  • Zekerheid van een vaste en stabiele hypotheeklast op de lange termijn
  • Je verwacht dat de rente gaat stijgen (en niet snel meer gaat dalen)
  • Je gaat verbouwen of verduurzamen en neemt oversluiten mee
  • Je wenst een krediet af te lossen met hypotheek en neemt oversluiten mee
  • Je wenst een andere afloswijze en neemt oversluiten mee
  • Je wenst overwaarde op te nemen maar dat kan niet bij de huidige geldverstrekker

Levensfase

Bij de vraag waarom iemand oversluit krijg ik vaak als reactie: “Ik leef nu, heb kosten van de kinderen, en wat de toekomst brengt, geen idee”. Daarom is het een goed om te kijken in welke levensfase je zit. Wonen de kinderen thuis, gaan ze studeren en/of binnenkort de deur uit? Of je gaat of bent met pensioen. Twee volledig verschillende fases met andere kosten en wensen. 

Veel informatie over het oversluiten van de hypotheek gaat over het voordeel op de rente. Je gaat van een hoge naar een lage rente. Echter, heb je ook gekeken naar de ontwikkeling van de rente en overige zaken? Wat als je einddatum van de rentevast periode in het volgende jaar ligt en de rente stijgt? Je zou nu al kunnen oversluiten om de keuze voor zekerheid te maken.

Stuur een mail naar
John@­jpfinancieeladvies.nl

Gevestigd te
Raalte

Maatwerk nodig?
Doortastend advies?
Mogelijkheden weten?

JP Financieel  Advies

Om te bepalen wat de consequentie van jouw keuze is, moet je inzicht hebben. Als je inzicht hebt in de huidige situatie, creëer je overzicht. Door inzicht en overzicht krijg je rust, en kunnen er weloverwogen beslissingen worden genomen om jouw wens en de toekomstige situatie in te vullen. 

© Copyrights

Openingstijden

Maandag - vrijdag
09.00 - 17.30
's Avonds op afspraak