Sparen of beleggen?

Wat is jouw horizon?

Natuurlijk ga je zorgvuldig om met de euro’s, waar je hard voor werkt. Tegelijkertijd kijk je vooruit; Je wil het geld dat je nu niet direct nodig hebt, slim en rendabel wegzetten voor later. Bijvoorbeeld door te gaan beleggen. Sparen levert weinig meer op. De rente op spaarrekeningen is bijna overal 0%. Door de inflatie wordt niet-renderend vermogen alleen maar minder waard.

Als je ervoor kiest om te gaan beleggen, wees dan bereid om altijd te kijken naar het doel dat je wil bereiken op de langere termijn. Een fikse regenbui vandaag betekent nog niet dat het over een maand nog steeds regent! Met andere woorden: raak niet in paniek als het even anders gaat dan je op dát moment had verwacht. 

Gelukkig zijn er goede alternatieven zoals indexbeleggen met ETF’s, die tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit een gemiddelde beleggingsportefeuille. Vooral in de laatste jaren heeft een toenemend aantal Nederlanders deze beleggingsvorm ontdekt. Indexbeleggen is misschien wel de meest populaire beleggingsvorm onder beleggers geworden.

Hier vind je enkele e-book waarmee we graag uit hoe deze vorm van beleggen precies werkt. Beschouw dit e-book als een inspirerend document dat niet alleen nuttige inzichten biedt in het ‘hoe’ en ‘waarom’ van het indexbeleggen, maar ook laat zien hoe het functioneert in de alledaagse praktische gang van zaken. We doen dat stap-voor-stap. Zo vertellen we in deze inleiding overigens al dat de gemiddelde particuliere belegger dit ook wel ETF-beleggen noemt. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF wordt ook wel Tracker genoemd.

Succesvol Indexbeleggen

Volg je het dagelijkse nieuws over de beurs? Als het antwoord ‘Nee’ is, dan weten we toch  dat je wel eens hebt gehoord van de term AEX-index. Meestal wordt aan het slot van het journaal op televisie de stand van zaken op deze AEX-index gecommuniceerd.

Maar wat is deze AEX-index eigenlijk? Heel in het kort gezegd is deze AEX-index niet veel meer dan het gewogen gemiddelde van een aantal beursfondsen bij elkaar. In dit geval gaat het om de 25 meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse beurs, aan het Damrak. De AEX-index is overigens niet de enige index. Integendeel! Zo zijn er indexen die zijn gebaseerd op beursfondsen in een bepaalde regio. Maar er zijn ook indexen van beursfondsen die actief zijn in een bepaalde sector of branche. Bekendere indexen zijn de MSCI World Index, de Eurostoxx 50 of de S&P Global Energy Sector. Ook zijn er indexen op obligaties of grondstoffen.

De bottomline is dat je elke index kunt zien als de gemiddelde waarde van een aantal fondsen. Die gemiddelde waarde kan stijgen. Of dalen. Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beursgenoteerd fonds dat een bepaalde index volgt. Eigenlijk is dit ook het enige doel van een ETF: het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een index. ETF’s worden de gehele beursdag verhandeld. Als je één ETF aankoopt, dan koop je dus feitelijk een selectie van verschillende aandelen, obligaties of grondstoffen. Het is maar waar je voor kiest; het uitgebreide aanbod van ETF’s biedt beleggers dan ook heel veel mogelijkheden. Daar zit al meteen een groot voordeel aan: de kosten zijn laag en toch bouw je een breed gespreide portefeuille op. Bovendien zijn de beleggingsrisico’s lager in vergelijking met de aankoop van individuele aandelen. Je kunt een ETF daarom als een passief beleggingsinstrument zien. Je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Zonder tussenkomst – dus min of meer vanzelf - wordt rendement gerealiseerd. 

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. 

Financiële begrippenlijst

Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.

Wat valt onder bijkomende kosten?

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. 

Meer lezen

Wat is een hypotheek?

Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.

Meer lezen

Wat kan ik meer lenen met een
energiebespaarbudget?

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. 

Meer lezen

Hoe zit dat met de (vrijstelling)
overdrachtsbelasting?

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.

Meer lezen

Wat betekent een hypotheek voor mijn belastingaangifte?

Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’. 

  • Box 3 kijkt naar je vermogen: het verschil tussen je bezittingen en schulden.
  • Box 2 kijkt alleen naar inkomen uit een ‘aanmerkelijk belang’ in een onderneming
  • In Box 1 zit het zogenaamde ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierin valt bijvoorbeeld je salaris, een uitkering en winst uit je onderneming. In deze box kom je ook je (eerste*) eigen woning en je hypotheek tegen 

Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op. 

Meer lezen

Bekijk alle financiële begrippen

Stuur een mail naar
John@­jpfinancieeladvies.nl

Gevestigd te
Raalte/Holten

Maatwerk nodig?
Doortastend advies?
Mogelijkheden weten?

JP Financieel  Advies

Om te bepalen wat de consequentie van jouw keuze is, moet je inzicht hebben. Als je inzicht hebt in de huidige situatie, creëer je overzicht. Door inzicht en overzicht krijg je rust, en kunnen er weloverwogen beslissingen worden genomen om jouw wens en de toekomstige situatie in te vullen. 

© Copyrights

Openingstijden

Maandag - vrijdag
09.00 - 17.30
's Avonds op afspraak