Sparen of beleggen?

Wat is jouw horizon?

Natuurlijk ga je zorgvuldig om met de euro’s, waar je hard voor werkt. Tegelijkertijd kijk je vooruit; Je wil het geld dat je nu niet direct nodig hebt, slim en rendabel wegzetten voor later. Bijvoorbeeld door te gaan beleggen. Sparen levert weinig meer op. De rente op spaarrekeningen is bijna overal 0%. Door de inflatie wordt niet-renderend vermogen alleen maar minder waard.

Als je ervoor kiest om te gaan beleggen, wees dan bereid om altijd te kijken naar het doel dat je wil bereiken op de langere termijn. Een fikse regenbui vandaag betekent nog niet dat het over een maand nog steeds regent! Met andere woorden: raak niet in paniek als het even anders gaat dan je op dát moment had verwacht. 

Gelukkig zijn er goede alternatieven zoals beleggen. Je kunt zelf gaan beleggen in aandelen, antiek, drank, beleggingsfondsen, ETF of een woning kopen en verhuren. Je kunt óók via een vermogensbeheerder zoals NNEK gaan beleggen. 

Het voordeel van een vermogensbeheerder is dat zij voor jou beleggen. Zij helpen jou om een vermogen op te bouwen voor de studie van de (klein) kinderen, aflossen van een (aflossingsvrije) hypotheek of (vervroegd) pensioen. Daarnaast is beleggen een manier om je spaargeld in stand te houden om te voorkomen dat het door inflatie minder waarde wordt.

Je kunt beleggen voor een bedrag ineens of middels het opbouwen van een lijfrentekapitaal. Bij lijfrente is de inleg fiscaal aftrekbaar en de uitkering belast. De oplossing is ideaal voor ondernemers die vanaf de pensioendatum een aanvullend inkomen willen opbouwen of mensen met een pensioengat door echtscheiding, een werkgever die geen of een beperkte pensioenregeling heeft.

Maatschappijbewust beleggen

Maatschappijbewust beleggen is onze term voor duurzaam beleggen. De mens en de planeet hebben te kampen met grote uitdagingen zoals: klimaatverandering, schaarste van grondstoffen, mensenrechtenschending, ontbossing en sociale ongelijkheid. Door maatschappijbewust te beleggen draagt u uw steentje bij aan een betere toekomst en wereld. U draagt bij aan de transitie naar een duurzamere samenleving.

De bedrijven en overheden waarin wij beleggen, worden beoordeeld op drie factoren: Environmental (milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (goed bestuur). Dit wordt afgekort naar ESG.

 • Environmental
  Bedrijven worden getoetst op hoe zij omgaan met bijvoorbeeld broeikasgassen uitstoot, waterverbruik, duurzame energie, recycling en afvalverwerking.
 • Social
  Dit is het menselijke aspect. Hier wordt beoordeeld hoe bedrijven omgaan met hun personeel, klanten, consumenten en leveranciers.
 • Governance
  Hier wordt beoordeeld hoe een bedrijf wordt bestuurd en of dit in lijn is met de behoeftes van de verschillende stakeholders. Voorbeelden hiervan zijn: hoe divers is de raad van bestuur, wat het beloningsbeleid voor het management is en de transparantie daarvan.

Eerlijke informatie

Transparantie in het duurzaamheidsbeleid van financiële instellingen is nodig om de klimaatdoelstellingen van het Parijsakkoord te halen en een positieve bijdrage leveren aan andere sociale en milieufactoren. De Europese Commissie heeft daarom Europese regelgeving vastgesteld, namelijk: Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Zo krijgen mensen eerlijke informatie over de duurzaamheid van de beleggingen. Via de button hieronder leest u uitgebreide informatie over hoe wij maatschappijbewust beleggen.

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. 

Bestaande_bouw

Hypotheken voor ZZP'er en ondernemers

Financiële begrippenlijst

Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.

Wat valt onder bijkomende kosten?

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. 

Meer lezen

Wat is een hypotheek?

Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.

Meer lezen

Wat kan ik meer lenen met een
energiebespaarbudget?

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. 

Meer lezen

Hoe zit dat met de (vrijstelling)
overdrachtsbelasting?

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.

Meer lezen

Wat betekent een hypotheek voor mijn belastingaangifte?

Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’. 

 • Box 3 kijkt naar je vermogen: het verschil tussen je bezittingen en schulden.
 • Box 2 kijkt alleen naar inkomen uit een ‘aanmerkelijk belang’ in een onderneming
 • In Box 1 zit het zogenaamde ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierin valt bijvoorbeeld je salaris, een uitkering en winst uit je onderneming. In deze box kom je ook je (eerste*) eigen woning en je hypotheek tegen 

Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op. 

Meer lezen

Bekijk alle financiële begrippen

Stuur een mail naar
John@­jpfinancieeladvies.nl

Gevestigd te
Raalte

Maatwerk nodig?
Doortastend advies?
Mogelijkheden weten?

JP Financieel  Advies

Om te bepalen wat de consequentie van jouw keuze is, moet je inzicht hebben. Als je inzicht hebt in de huidige situatie, creëer je overzicht. Door inzicht en overzicht krijg je rust, en kunnen er weloverwogen beslissingen worden genomen om jouw wens en de toekomstige situatie in te vullen. 

© Copyrights

Openingstijden

Maandag - vrijdag
09.00 - 17.30
's Avonds op afspraak